Jürg Willi, Almanca konuşulan ülkelerde (Almanya, İsviçre, Avusturya) çift terapisinin duayenlerinden sayılan bir isim.
Kendisi İsviçreli bir psikiyatri profesörü ve çift terapisini İsviçre’ye 1965 yılında ilk getiren kişi. Çift terapisi deyince Willi’yi bilmek, öğrenmek önemli.
1999’a kadar Zürih Üniversitesi Psikiyatri Polikliniği’ni yönetti. O zamandan bu yana da İsviçre’de kurduğu sistemik terapi enstitüsünde uzman terapist yetiştiriyor. İlişki dinamikleri alanında çeşitli dillere çevrilmiş birçok kitabı var.
Durum böyle olunca, Willi’nin ilişkiler hakkında söylediklerine bir göz atmakta yarar var. Willi bir ilişkinin, özellikle de evliliğin, sürekli bir devinim içinde bulunduğunun ve çeşitli dönemlerden geçtiğinin altını çiziyor. Bu devinim, çiftlerin sürekli esnek olmasını ve evliliğin o dönemine uyum sağlamasını gerektiriyor.
Evliliğin her alt döneminde ilişkinin yeni kurallara göre yeniden tanımlanması gerekiyor. Bu da ancak tarafların esnek olması ve ilişkiyi adapte etmeye hazır olmasıyla mümkün. Krizler de işte bu nedenle, genelde yeni bir dönemin başlangıcında çıkıyor.
Örnek mi? Aşık oldunuz ve evlendiniz. Aşk, evliliğe yol açan çok güçlü bir duygu olabilir. Ama kısa süre içinde yerini başka dinamiklere bırakacaktır. Ve taraflardan biri bu değişime hazır değilse sorun çıkması işten bile değildir.
Bir ilişkinin ilk evresinde aşk öne çıkabilir. Sevdiğiniz kişiyle ‘iç içe’ bir ilişki yaşamak doğaldır. Sürekli beraber olmak istemek, her saniye onu düşünmek, hayaller kurmak veya onu idealize edip yalnızca olumlu yönlerini görmek ilişkinin ilk evresini tanımlar. Çift kendini tek bir vücut gibi yaşar, farklılıklar görülmez.
Oysa ki kısa bir süre sonra yeniden özgürlük çanları çalmaya başlar. Kendinizi eşinizden ayrıştırmak, bireysel ihtiyaçlarınızı ön plana çıkarmak istersiniz. Eşinizi sizi tamamlayan değil, kısıtlayan bir birey olarak görebilirsiniz. Görüş farklılıkları belirginleşmeye başlar. İlişkinizin yeni bir evresi başlamıştır.
Eğer ilişkideki geçiş dönemlerini iyi yönetemezseniz problem yaşamanız kaçınılmazdır. Burada da en sık yapılan hata: sorunun üstünü örtmek (yokmuş gibi davranmak) ya da eşinizi ikna edip bir an önce görüş farklılığını ortadan kaldırmaya çalışmaktır. Her ikisi de sorunun büyümesine yol açacaktır.
- Öncelikle, eşinizle aranızda görüş farklılıkları olacağını kabul edin ve bunları dile getirmekten ve tartışmaktan kaçınmayın.
- Görüşlerinizi tartışırken hedefiniz, sorununuzu bir an önce konuşup halletmek veya tek bir ortak görüşte uzlaşmak olmamalı.
- Önemli olan eşinizin farklı görüşüne tahammül edebilmeyi öğrenmektir. Ancak bu sayede sağlıklı bir ilişki mümkün olabilir.
Söylemesi kolay yapması ise zor bir iş.